PRZEPISY NA PIERNIKI

  1. Piernik figuralny z drewnianej foremki – przepis

Ciasto:
Składniki:
3 szklanki mąki
200 ml miodu
3 łyżki przyprawy korzennej
oprac. Anna Kornelia Jędrzejewska
 
Przygotowanie we wpisie: Pierniki figuralne. Przepis.
 

“Katarzynki toruńskie”

10 f. dobrego miodu gotuje się przez 10 minut, potem dolewa się 2 f. syropu, gotując dalej. W końcu dodaje się 2 pół f. cukru i zdejmuje się z ognia. Po ostudzeniu tej masy do temperatury letniej, robi się razem z rżanną mąką ciasto. Powinno się ono jednak kilka tygodni a nawet kilka miesięcy odleżeć, żeby skruszało.Potem dodaje się na 30 f. ciasta 1/4 korzeni I kl. 20 gr imbiru potłuczonego 100 gr potażu i dobrze się przerabia.W końcu wykłuwa się foremką katarzynkową stosowne sztuki i piecze się. Katarzynki pieką się lepiej i mają ładniejszy wygląd jeżeli się je układa na blachy druciane i gorąco odpieka. Katarzynki pakuje się po 12 sztuk w 3 grupach po 4sztuki, owija w papier pergaminowy i przewiązuje bawełną. Pierniki te dopiero po odleżeniu przez kilkanaście dni uzyskują piękny aromat i dobry smak.”

Władysław Gryczyński

Patrz wpis: Fabrykacja pierników

 

PIERNIKI ARTYSTYCZNE

Pierniki artystyczne to stylowy i ciekawy prezent, który może posłużyć jako dekoracyjny akcent aranżacyjny. W ramach spotkań i zajęć przygotowywane są:

  • PIERNIKI FIGURALNE HISTORYCZNE
  • PIERNIKI LUKROWANE
  • PIERNIKI ZŁOCONE
  • PIERNIKI SPERSONALIZOWANE

Zapraszam do kontaktu