🍪📖 Lektura na weekend i nie tylko!
✒️ Dla tych którzy lubią historyczne źródła w języku polskim na temat pierników polecam bardzo ciekawa pozycję: „Fabrykacja pierników. Niezbędny podręcznik dla cukierników, piernikarzy, piekarzy i kuchmistrzów” Poznań : Przegląd Cukierniczy, 1927 r.
👨🍳 Opracowany przez Władysława Gryczyńskiego (mistrza piernikarskiego) podręcznik zawiera wiele ciekawych, praktycznych informacji na temat piernikarstwa.
🏭 Jest ciekawie o formach piernikarskich przechowywanych w fabryce Weese z Torunia:
„Do chwili wynalezienia maszyn ułatwiających produkcję pierników, służyły do wyrobu tego pieczywa formy drewniane. Obecnie formy te jako niemodne rupiecie powędrowały w kąt a może do pieca jako podpał. Tylko niektóre firmy przechowywały stare historyczne formy jak np. Fabryka Gustaw Weese w Toruniu. Pomiędzy zachowanemi do dziś formami znajdują się formy do tzw. pierników królewskich z portretami Zygmunta III. Władysława IV i.t.d.” .
🥮 Kolejne fragmenty wspominają także o używaniu form do przygotowania toruńskich pierników: „Po wykrojeniu na stole i omieceniu z maki można za pomocą drewnianych form wycisnąć różne rzeźby na powierzchni pierników”.
🎁 Jest też wzmianka o sposobie ich pakowania: „Pierniki (…) pakuje się po 4 sztuki w jedną paczkę, owija żelatynowym papierem,a piąty piernik kładzie się z wierzchu,przewiązując złotym albo kolorowym sznurkiem.”
🥄 Interesujące są również przepisy m.in katarzynki toruńskie, gruby miodowy piernik toruński oraz na toruńską glazurę. Dzisiaj podsyłam przepis na katarzynki, w którym warto zwrócić uwagę na charakterystyczne leżakowanie ciasta i używanie „foremki katarzynkowej”.
🍪 „Katarzynki toruńskie”
10 f. dobrego miodu gotuje się przez 10minut, potem dolewa się 2 f. syropu, gotując dalej. W końcu dodaje się 2 pół f. cukru i zdejmuje się z ognia. Po ostudzeniu tej masy do temperatury letniej, robi się razem z rżanną mąką ciasto. Powinno się ono jednak kilka tygodni a nawet kilka miesięcy odleżeć, żeby skruszało.Potem dodaje się na 30 f. ciasta 1/4 korzeni I kl. 20 gr imbiru potłuczonego 100 gr potażu i dobrze się przerabia.W końcu wykłuwa się foremką katarzynkową stosowne sztuki i piecze się. Katarzynki pieką się lepiej i mają ładniejszy wygląd jeżeli się je układa na blachy druciane i gorąco odpieka. Katarzynki pakuje się po 12 sztuk w 3 grupach po 4sztuki, owija w papier pergaminowy i przewiązuje bawełną. Pierniki te dopiero po odleżeniu przez kilkanaście dni uzyskują piękny aromat i dobry smak.”
🧡 Ciekawym akcentem poznańskim jest przepis na Serca Marcinkowskiego. Może warto go przywołać w poznańskiej piernikowej kawiarence? „Fabrykację pierników” wydrukowano bowiem w drukarni Jana Piotrowskiego w Poznaniu przy ul. Kraszewskiego 12
Udanego weekendu!
1 i 2. Publikacja i zdjęcia Polona
http://bitly.pl/NSn7X
3. Fragment pocztówki przedstawiający zapakowane pierniki firmy Weese ze zbiorów Muzeum Toruńskiego Piernika: źródło: http://bitly.pl/ANMmT