11 listopada

Patriotyczne pierniki lukrowane. Wykonanie AKJ

11 listopada przypada Narodowe Święto Niepodległości oraz wspomnienie Świętego Marcina

Narodowy Dzień Niepodległości i wspomnienie Świętego Marcina.
🎉Świętujemy także kulinarnie!

Świąteczny obiad z okazji 11 listopada 2019 r. fot. AKJ

Na świąteczny obiad:
I danie: rosół z makaronem,
II danie: gęsina oprószona piernikową posypką, polska fasola z orzełkiem, grzyby.

Deser: rogale świetomarcińskie

Dekoracje: – naczynia z polskiej fabryki w Chodzieży
– ozdoby patriotyczne, wykonane samodzielnie na warsztatach muzealnych
– regionalny piernik: toruńska katarzynka – Fabryka Cukiernicza Kopernik
– piernik lukrowany z dekoracją kwiatową – Martyna Olszowa Durachta – posypka: Piernik Wrocławski

Obiady sprzyjają wspomnieniom rodzinnym. Dzisiaj usłyszałam opowieść o tym jak mój dziadek świętował 11 listopada 🙂
Życzę Wam samych radosnych chwil!

Gęsina w piernikowej posypce, polska fasola z orzełkiem, napój gazowany z jałowca. for AKJ

Więcej o patriotycznych tradycjach kulinarnych i wizycie Marszałka Piłsudskiego na Kujawach i Pomorzu: 1) Automobilem, pociągiem oraz statkiem przez Kujawy i Pomorze. Wizyta Józefa Piłsudskiego w czerwcu 1921 roku na ziemiach dawnego zaboru pruskiego.

2) Pierniki dla królów i Marszałka Piłsudskiego. Tradycje patriotyczne w historii toruńskiego piernikarstwa.

3) Polska fasola z orzełkiem Jak w czasach niewoli pielęgnowano tradycje niepodległościowe, uprawiając roślinę strączkową

Rogal świętomarciński 2019
Kompozycja piernikarska 11.11.2018
Pierniki: św. Marcin z formy autorstwa Oldricha Kvapila z 2018 roku (Muzeum Toruńskiego Piernika, katarzynki toruńskie, lukier, pierniki Słodka Chatka- Piernikarnia Trzcińsko.