Światowy Dzień Chleba przypada 16 października.

Jest to okazja do przypomnienia, że piernik nazywany był “pieprznym chlebem”.

Ślady tej spójności pomiędzy codziennie spożywanym pieczywem, a wykwintnym korzennym przysmakiem,

odnajdujemy w określeniach pierników w językach obcych:
Po francusku nasz przysmak to “pain d’epices” czyli “chleb przyprawowy”, 
po angielsku “gingerbread” to “chleb imbirowy”
 jedna z teorii pochodzenia słowa “lebkuchen” w języku niemieckim łączy je ze skróconym ch(leb).

W XVII wieku Fryderyk Hoffmann, pisząc o słynnym toruńskim wypieku, nazywał go pieprznym chlebem:
Oto fragment poematu “O pieprznym chlebie – czyli pierniku toruńskim”
(…)
Jakąż mi ślinkę do ust owo ciasto pieprzne napędza!
Malarz twój piękny ten kształt, sławny Toruniu, mu dał.
Zdrowszej ponad ów chleb, rozkoszniejszej strawy nie szukaj;
W nim masz posiłek i w nim uzdrawiający masz lek.
Jeśli gorzałki ci łyk o poranku serce raduje,
Każ, by z gorzałką wraz pieprzny podano ci chleb.
Jeśli wieczora chcesz mieć smakowite wety na stole, pomnij, by pieprzny ów chleb także się. znalazł śród nich.
Chleb ten kupuje nie tylko poczciwy kraju mieszkaniec;
Do cudzoziemskich stron okręt go wozi i koń.(…)

Ta swoista oda wspomina o różnorakim zastosowaniu pieczywa piernikowego, podkreśla jego urodę, właściwości odżywcze, smak, zdrowotne walory a także fakt, że piernik toruński był “wywożony” do innych krajów drogą morską i lądową.

Światowy Dzień Chleba został ustanowiony z inicjatywy Międzynarodowego Związku Piekarzy i Cukierników.
Udanego świętowania!