25 listopada 2018 roku w Muzeum Toruńskiego Piernika odbył się festyn pt.: „Święta Katarzyna wypiek rozpoczyna…”

Plakat tegorocznej imprezy, autor K.Deczyński, źródło: tutaj

Między Katarzyną a Andrzejem….
💃🕺
ostatni tydzień listopada to czas zabaw i świętowania. Dawniej hucznie obchodzono ostatnie dni roku liturgicznego, przygotowując się jednocześnie do adwentowego wyciszenia.
⏳🕯️
W tym okresie próbowano spojrzeć w przyszłość, odczytać swój los a tym samym przygotować się i oswoić mające nadejść życiowe zmiany, (takie jak na przykład ożenek lub małżeństwo) 🤵👰
👨🍳👩🍳
25 listopada to także symboliczny dzień rozpoczęcia świątecznych wypieków oraz OSTATNIA chwila na przygotowanie świątecznego piernika z leżakującego ciasta. Dobrze jest też wypiec w tym czasie pierniczki, które zdążą zmięknąć do Świąt Bożego Narodzenia. Tradycja ta jest bardzo długa i związana m.in. z jarmarkami.
🍪🍪🍪
🍪🍪🍪
W Toruniu zwyczaj organizowania odpustowych jarmarków z okazji Dnia Świętej Katarzyny, wiązał się także, ze sprzedażą pierników o określonym kształcie, który szybko stał się symbolem tego święta, kojarzonym z nadwiślańskim grodem. Chodzi oczywiści o katarzynkę – bodajże najsłynniejszy kształt toruńskiego piernika! Piernik, który łatwo dało się podzielić na 6 części, mógł być pamiątką, suwenirem przywożonym z odpustu.
„Gazeta Toruńska” z 1884 roku informowała także o odbywających się jarmarkach na których sprzedawano pierniki z wizerunkiem tej świętej (naklejonym na papierze).
😋🗞️📰
Zwyczaj organizowania okolicznościowych, piernikowych festynów jest kontynuowany m.in. poprzez wydarzenie:
Święta Katarzyna wypiek rozpoczyna…… To już kolejna, czwarta edycja, organizowana w Muzeum Toruńskiego Piernika. Poprzednie były okazją do m.in:
🔹nauki wypiekania i ozdabiania pierników figuralnych,
🔹zapoznania z historią katarzynek,
🔹spotkania z piernikarskimi zwyczajami w innych miastach Europy,
🔹zaznajomienia się ze sposobami degustacji piernika w Akademii Smaku,
🔹posłuchania piernikowych bajek czytanych m.in przez Michał Zaleski – prezydenta Miasta Toruniia
🔹rozświetlenia świątecznym blaskiem fasady dawnej Fabryki Pierników
🔹oraz „last but not least” spróbowania specjalnej edycji katarzynki prosto z Fabryka Cukiernicza Kopernik
🍪🍪🍪
🍪🍪🍪
Co roku pojawiają się także nowe punkty programu, które mogą zaspokoić nawet najbardziej wymagające gusta, zarówno amatorów piernikowych smaków jak i zawodowych piernikologów.
📜✍️📖✒️
W tym roku świętujemy także dwie ważne piernikowe daty:
🔹 255 lat istnienia Fabryka Cukiernicza Kopernik: najstarszej w Polsce i jednej z najstarszych na świecie firm cukierniczych. Od 1763 roku specjalizującej się w asortymencie piernikarskim.
🔹725 lat od pierwszej wzmianki na temat piernikarstwa, „Piperatas tortas facientes”- Świdnica 1293 rok.
Te rocznice zostały podkreślone w programie festynu, który jest jednym z coraz liczniejszych piernikowych wydarzeń w Polsce. Zdecydowanie warto w nim uczestniczyć.
….
Zapraszam do obejrzenia fotorelacji z przemiłego spotkania.

Katarzynki 2018

– tegoroczna edycja limitowana kultowych wyrobów z Fabryka Cukiernicza Kopernik
– nowość to katarzynki wypieczone z ciasta dojrzewającego 24 miesiące.
Jest to powrót do dawnej tradycji „leżakowania” ciasta, które dzięki temu procesowi nabierało wyjątkowych walorów smakowych. fot. AKJ
255 lat najstarszej fabryki pierników w Polsce i jednej z najstarszych na świecie! Od 1763 roku Fabryka Cukiernicza Kopernik nieprzerwanie pielęgnuje tradycje toruńskiego rzemiosła i przemysłu piernikarskiego. Przez lata kolejne pokolenia piernikarzy mogły przekazywać tajemnice wypieku toruńskich przysmaków oraz wiedzę technologiczną. To dzięki tym mistrzom, a także sprawnemu zarządzaniu firmą, zawdzięczamy sławę toruńskiego piernika.

Także władze Torunia podkreślają rolę piernika jako symbolu miasta, a kolejni dyrektorzy toruńskiego muzeum podejmowali działania mające na celu opiekę nad piernikarskim dziedzictwem kulturowym.

Rozpoczęcie Festynu:
Na zdjęciu p. Przemysław Myśliwy – Prezes Fabryki – mówi o roku 1763 i narodzinach piernikarskiej firmy w okresie staropolskim. P. Michał Zaleski – prezydent Miasta Torunia podkreśla rolę pierników w tożsamości miasta. P. dr Marek Rubnikowicz – dyrektor Muzeum wita Gości i przedstawia program wydarzenia.
fot. AKJ
Mistrz Maciej Barton korzystał z regionalnych przysmaków Kujawsko-Pomorskie – oznaczonych znakiem Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze
W czasie warsztatów wykorzystano produkty Specjały spod Strzechy oraz Przedsiębiorstwa Elpol Bydgoszcz za jabłko rajskie. Zdrowa kuchnia to m.in. takie wartości jak lokalność – regionalność, sezonowość. fot. AKJ
Zupa z korbola – czyli z dyni, z piernikowymi grzankami. Idealny posiłek na jesienno-zimowe wieczory.
Wskazówka: do grzanek można wykorzystać także wysuszone pierniki. fot. AKJ
Danie główne:
– pierś z kaczki w sosie piernikowym z kluseczkami oraz purée z czerwonej kapusty.

Tradycja używania pierników do sosów ma długą historię. Najsłynniejszy to ten dodawany do wigilijnego karpia. Na śląsku znano także kiełbasę w sosie piernikowym.
Do przyprawienia idealny jest korzenny piernik, np. katarzynka bez polewy z Fabryka Cukiernicza Kopernik lub np. piernik gastronomiczny z Cukiernia F. Pokojski w Toruniu. Można wykorzystać także świąteczne, domowe pierniczki. fot. AKJ
Goście, uczestnicy festynu, z zapałem zaangażowali się w przygotowanie pysznych dań. W Piernikowym Laboratorium wzięli udział mieszkańcy miasta oraz turyści odwiedzający Toruń.
Dawniej, toruńskie jarmarki były zachętą do podróży czasem z dalszych nawet stron. Przywożono z nich pierniki i wrażenia. którymi była okazja podzielić się z domownikami. Tak jest do dzisiaj. fot. AKJ
Staropolskie ulipki – czyli rurki z kremem. Napełnianie wypieczonych rożków szczególnie spodobało się dzieciom, które szybo włączyły się do wspólnej zabawy. Warsztaty okazały się łączyć pokolenia. Uczestniczyło w nich ponad 30 osób. fot. AKJ
Krzysztof Lewandowski poprowadził prelekcję pt:
„Katarzynka – legenda, symbol, jakość, marka” W czasie spotkania zademonstrował wyjątkową formę katarzynkę, autorstwa Stanisława Kośmińskiego. fot. AKJ
Katarzynka. Motyw sześciu, połączonych ze sobą medalionów. Zdjęcie ukazujące ewolucję motywu katarzynki. Od wczesnego typu, z wyraźnie odznaczającymi się medalionami (w których umieszczone zostały figury) poprzez wypełnienia z akcentami florystycznymi, po znany nam współcześnie zarys kształtu, nadawany przez metalowe wycinaki. fot. AKJ
Snycerz piernikarski Tomasz Karamon z Bardzkie Pierniki prowadzi warsztaty pt: „Historie w drewnie zapisane”. To już drugie w tym roku spotkanie, w trakcie którego uczestnicy mają okazję zapoznać się z tajnikami rzemiosła snycerskiego, przede wszystkim wytwarzania form piernikarskich. Uwaga, pojawiają się nowe talenty w Toruniu! fot. AKJ
„Bajka o toruńskich piernikach” – spotkanie z twórczością Elise Püttner poprowadził dr Janusz Mosakowski z Instytutu Filologii Polskiej Uniwersytetu Gdańskiego.
Fascynująca sylwetka pisarki, sopocianki oraz autorki przewodników turystycznych była okazją do dyskusji. Cieszę się, że jedno z wydań, które odszukałam w czasie moich kwerend doczeka się naukowego komentarza. Mnie zafascynowała okładka, która przypomina toruński piernik z pocz. XX wieku, pokryty smakowitymi migdałami, elementem dekoracyjnym prawie nieznanym we współczesnym piernikarstwie w Toruniu. Okładka tej bajki stała się inspiracją do obwoluty „Piernikowego przepisownika” fot. AKJ
Ekspozycja jubileuszowa z okazji Katarzynek 2018:
– zabytkowe formy piernikowe z kolekcji Muzeum Okręgowe w Toruniu
– dawne i współczesne opakowania toruńskich katarzynek
– jubileuszowa edycja katarzynek wypieczonych w 2018 roku z ciasta leżakującego 12 i 24 miesiące
– współczesne formy piernikarskie wykonane m.in. przez Tomasz Karamon z Bardzkie Pierniki oraz Stanisław Kośmiński z Torunia: (http://
www.stanislawkosminski.pl/
). fot. AKJ

Świąteczna fasada Muzeum Toruńskiego Piernika. W tym roku wzbogacona o mapping, który opracowaliśmy w ramach realizacji scenariusza wystawy stałej, której wraz z Barbarą Kukowicz-Wirowską mam przyjemność być autorką. Coraz bliżej święta… fot. AKJ