25 listopada 2018 roku w Muzeum Toruńskiego Piernika odbył się festyn pt.: „Święta Katarzyna wypiek rozpoczyna…”
![](https://piernikarka.pl/wp-content/uploads/2019/11/46137535_2207134312877627_3295321861243535360_n.jpg)
Między Katarzyną a Andrzejem….
💃🕺
ostatni tydzień listopada to czas zabaw i świętowania. Dawniej hucznie
obchodzono ostatnie dni roku liturgicznego, przygotowując się
jednocześnie do adwentowego wyciszenia.
⏳🕯️
W tym okresie próbowano spojrzeć w przyszłość, odczytać swój los a tym
samym przygotować się i oswoić mające nadejść życiowe zmiany, (takie jak
na przykład ożenek lub małżeństwo) 🤵👰
👨🍳👩🍳
25 listopada to także symboliczny dzień rozpoczęcia świątecznych
wypieków oraz OSTATNIA chwila na przygotowanie świątecznego piernika z
leżakującego ciasta. Dobrze jest też wypiec w tym czasie pierniczki,
które zdążą zmięknąć do Świąt Bożego Narodzenia. Tradycja ta jest bardzo
długa i związana m.in. z jarmarkami.
🍪🍪🍪
🍪🍪🍪
W Toruniu zwyczaj organizowania odpustowych jarmarków z okazji Dnia
Świętej Katarzyny, wiązał się także, ze sprzedażą pierników o określonym
kształcie, który szybko stał się symbolem tego święta, kojarzonym z
nadwiślańskim grodem. Chodzi oczywiści o katarzynkę – bodajże
najsłynniejszy kształt toruńskiego piernika! Piernik, który łatwo dało
się podzielić na 6 części, mógł być pamiątką, suwenirem przywożonym z
odpustu.
„Gazeta Toruńska” z 1884 roku informowała także o
odbywających się jarmarkach na których sprzedawano pierniki z
wizerunkiem tej świętej (naklejonym na papierze).
😋🗞️📰
Zwyczaj organizowania okolicznościowych, piernikowych festynów jest kontynuowany m.in. poprzez wydarzenie:
Święta Katarzyna wypiek rozpoczyna…… To już kolejna, czwarta edycja, organizowana w Muzeum Toruńskiego Piernika. Poprzednie były okazją do m.in:
🔹nauki wypiekania i ozdabiania pierników figuralnych,
🔹zapoznania z historią katarzynek,
🔹spotkania z piernikarskimi zwyczajami w innych miastach Europy,
🔹zaznajomienia się ze sposobami degustacji piernika w Akademii Smaku,
🔹posłuchania piernikowych bajek czytanych m.in przez Michał Zaleski – prezydenta Miasta Toruniia
🔹rozświetlenia świątecznym blaskiem fasady dawnej Fabryki Pierników
🔹oraz „last but not least” spróbowania specjalnej edycji katarzynki prosto z Fabryka Cukiernicza Kopernik
🍪🍪🍪
🍪🍪🍪
Co roku pojawiają się także nowe punkty programu, które mogą zaspokoić
nawet najbardziej wymagające gusta, zarówno amatorów piernikowych smaków
jak i zawodowych piernikologów.
📜✍️📖✒️
W tym roku świętujemy także dwie ważne piernikowe daty:
🔹 255 lat istnienia Fabryka Cukiernicza Kopernik:
najstarszej w Polsce i jednej z najstarszych na świecie firm
cukierniczych. Od 1763 roku specjalizującej się w asortymencie
piernikarskim.
🔹725 lat od pierwszej wzmianki na temat piernikarstwa, „Piperatas tortas facientes”- Świdnica 1293 rok.
Te rocznice zostały podkreślone w programie festynu, który jest jednym z
coraz liczniejszych piernikowych wydarzeń w Polsce. Zdecydowanie warto w
nim uczestniczyć.
….
Zapraszam do obejrzenia fotorelacji z przemiłego spotkania.
![](https://piernikarka.pl/wp-content/uploads/2019/11/46981232_1955996677770746_8651027658517250048_o.jpg)
– tegoroczna edycja limitowana kultowych wyrobów z Fabryka Cukiernicza Kopernik
– nowość to katarzynki wypieczone z ciasta dojrzewającego 24 miesiące.
Jest to powrót do dawnej tradycji „leżakowania” ciasta, które dzięki temu procesowi nabierało wyjątkowych walorów smakowych. fot. AKJ
![](https://piernikarka.pl/wp-content/uploads/2019/11/46884617_1955992684437812_1996056737664204800_o.jpg)
Także władze Torunia podkreślają rolę piernika jako symbolu miasta, a kolejni dyrektorzy toruńskiego muzeum podejmowali działania mające na celu opiekę nad piernikarskim dziedzictwem kulturowym.
Rozpoczęcie Festynu:
Na zdjęciu p. Przemysław Myśliwy – Prezes Fabryki – mówi o roku 1763 i narodzinach piernikarskiej firmy w okresie staropolskim. P. Michał Zaleski – prezydent Miasta Torunia podkreśla rolę pierników w tożsamości miasta. P. dr Marek Rubnikowicz – dyrektor Muzeum wita Gości i przedstawia program wydarzenia.
fot. AKJ
![](https://piernikarka.pl/wp-content/uploads/2019/11/47042246_1955994767770937_5426553464664621056_o-1.jpg)
W czasie warsztatów wykorzystano produkty Specjały spod Strzechy oraz Przedsiębiorstwa Elpol Bydgoszcz za jabłko rajskie. Zdrowa kuchnia to m.in. takie wartości jak lokalność – regionalność, sezonowość. fot. AKJ
![](https://piernikarka.pl/wp-content/uploads/2019/11/47092021_1955993644437716_7954002853478006784_o-1.jpg)
Wskazówka: do grzanek można wykorzystać także wysuszone pierniki. fot. AKJ
![](https://piernikarka.pl/wp-content/uploads/2019/11/47230110_1955993717771042_8218251777221328896_o-1.jpg)
– pierś z kaczki w sosie piernikowym z kluseczkami oraz purée z czerwonej kapusty.
Tradycja używania pierników do sosów ma długą historię. Najsłynniejszy to ten dodawany do wigilijnego karpia. Na śląsku znano także kiełbasę w sosie piernikowym.
Do przyprawienia idealny jest korzenny piernik, np. katarzynka bez polewy z Fabryka Cukiernicza Kopernik lub np. piernik gastronomiczny z Cukiernia F. Pokojski w Toruniu. Można wykorzystać także świąteczne, domowe pierniczki. fot. AKJ
![](https://piernikarka.pl/wp-content/uploads/2019/11/47105687_1955993514437729_1999345681885560832_o-1.jpg)
Dawniej, toruńskie jarmarki były zachętą do podróży czasem z dalszych nawet stron. Przywożono z nich pierniki i wrażenia. którymi była okazja podzielić się z domownikami. Tak jest do dzisiaj. fot. AKJ
![](https://piernikarka.pl/wp-content/uploads/2019/11/47225147_1955994321104315_1991532689697538048_o-1.jpg)
![](https://piernikarka.pl/wp-content/uploads/2019/11/47319274_1955998414437239_1669395483774156800_o1-1-683x1024.jpg)
„Katarzynka – legenda, symbol, jakość, marka” W czasie spotkania zademonstrował wyjątkową formę katarzynkę, autorstwa Stanisława Kośmińskiego. fot. AKJ
![](https://piernikarka.pl/wp-content/uploads/2019/11/46854987_1955998251103922_5310452668928360448_o-1.jpg)
![](https://piernikarka.pl/wp-content/uploads/2019/11/47305789_1955996474437433_1556545269611364352_o-1.jpg)
![](https://piernikarka.pl/wp-content/uploads/2019/11/46781470_1955997604437320_7821777174259564544_o-2.jpg)
Fascynująca sylwetka pisarki, sopocianki oraz autorki przewodników turystycznych była okazją do dyskusji. Cieszę się, że jedno z wydań, które odszukałam w czasie moich kwerend doczeka się naukowego komentarza. Mnie zafascynowała okładka, która przypomina toruński piernik z pocz. XX wieku, pokryty smakowitymi migdałami, elementem dekoracyjnym prawie nieznanym we współczesnym piernikarstwie w Toruniu. Okładka tej bajki stała się inspiracją do obwoluty „Piernikowego przepisownika” fot. AKJ
![](https://piernikarka.pl/wp-content/uploads/2019/11/46856862_1955995484437532_1976929358509506560_o-1.jpg)
– zabytkowe formy piernikowe z kolekcji Muzeum Okręgowe w Toruniu
– dawne i współczesne opakowania toruńskich katarzynek
– jubileuszowa edycja katarzynek wypieczonych w 2018 roku z ciasta leżakującego 12 i 24 miesiące
– współczesne formy piernikarskie wykonane m.in. przez Tomasz Karamon z Bardzkie Pierniki oraz Stanisław Kośmiński z Torunia: (http://
www.stanislawkosminski.pl/). fot. AKJ
W gablotce obok tegorocznych katarzynek, dawna forma piernikarska ze słynnego warsztatu Herrmanna Thomasa. Jestem do niej przywiązana, ponieważ znalazłam ją na aukcji w 2016 roku. W 1926 roku w Toruniu znajdowało się blisko 800 form do wyrobu pierników, tragantów i marcepanów. Z tego do naszych czasów przetrwało niecałe 300. Każda odnaleziona, sygnowana forma z warsztatu toruńskiego pogłębia nasz stan wiedzy o dawnym piernikarstwie toruńskim. fot. AKJ
Piernikowe Laboratorium to przestrzeń wymyślona przez autorów scenariusza wystawy stałej Muzeum. W nim jest w tym roku realizowany projekt edukacyjny o tej samej nazwie, którego autorami są Aleksandra Kleśta-Nawrocka oraz Krzysztof Lewandowski.
W tym dniu Uczestnicy warsztatów, pod okiem mistrza Maciej Barton z Ostoja Chobienice przy pomocy Prezydenta Miasta Torunia, Prezesa Fabryki Cukierniczej Kopernik oraz Dyrektora Muzeum Okręgowego, stworzyli dania kuchni staropolskiej.
Warsztaty odbyły się z komentarzem dr Aleksandry Kleśty-Nawrockiej. — z: Maciej Barton fot. AKJ
![](https://piernikarka.pl/wp-content/uploads/2019/11/46883802_1955992541104493_1647323041249624064_o-1.jpg)