Początek lata i przepis na piernik z lawendą…

☀️ Piernik o smaku lata i wakacji?

👩‍🍳Ciekawy przepis na pierniki toruńskie z lawendą zaproponowała Wanda Zawadzka.
W książce “Kucharka Litewska” z 1892 roku (!), odnajdujemy taką recepturę:

“Do półpiąty kwarty miodu mocno zasmażonego, wlewać po trochu sporą filiżankę spirytusu, mieszając za każdym wlaniem, aby się nie zapaliło. Wsypać garstkę lawendy, łyżeczkę tłuczonego imbieru, pół kubka ugotowanej i usiekanej pomarańczowej skórki, tyleż cytrynowej, trochę anyżu, wymieszać dobrze i wlać do pięciu kwart mąki grubej żytniej dobrze podprażonej w gorącym rądlu, wybić mocno łopatką, a skoro ostygnie, miesić parę godzin rękami; potem wlać do form, maczając ręce w piwie z miodem przegotowanem, tem samem piwem posmarować z wierzchu, obłożyć cykatą i migdałami, a jak trochę podrosną, wstawić do pieca jak na chleb wypalonego”.

📖 “Piernikowy przepisownik”, który napisaliśmy z Krzysztof Lewandowski , wyszczególnia składniki:

🍪 półpiąty czyli 4,5 kwarty miodu*
🍪 filiżanka spirytusu
🍪 5 kwart mąki grubej żytniej
🍪 garść lawendy
🍪 łyżeczka tłuczonego imbiru
🍪 0,5 kubka skórki pomarańczowej i cytrynowej
🍪 anyż
🍪 do ozdoby cykata i migdały, piwo

*Kwarta ok. 1kg lub litr

Smacznego!

Wydanie z 1913 roku, dostępne w Cyfrowej Bibliotece Narodowej Polona:
https://polona.pl/item/kucharka-litewska-zawierajaca-przepisy-gruntowne-i-jasne-wlasnem-doswiadczeniem,ODQzOTUy/260/#item

💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐