PRZEPISY NA PIERNIKI
„Katarzynki toruńskie”
10 f. dobrego miodu gotuje się przez 10 minut, potem dolewa się 2 f. syropu, gotując dalej. W końcu dodaje się 2 pół f. cukru i zdejmuje się z ognia. Po ostudzeniu tej masy do temperatury letniej, robi się razem z rżanną mąką ciasto. Powinno się ono jednak kilka tygodni a nawet kilka miesięcy odleżeć, żeby skruszało.Potem dodaje się na 30 f. ciasta 1/4 korzeni I kl. 20 gr imbiru potłuczonego 100 gr potażu i dobrze się przerabia.W końcu wykłuwa się foremką katarzynkową stosowne sztuki i piecze się. Katarzynki pieką się lepiej i mają ładniejszy wygląd jeżeli się je układa na blachy druciane i gorąco odpieka. Katarzynki pakuje się po 12 sztuk w 3 grupach po 4sztuki, owija w papier pergaminowy i przewiązuje bawełną. Pierniki te dopiero po odleżeniu przez kilkanaście dni uzyskują piękny aromat i dobry smak.”
Władysław Gryczyński
Patrz wpis: Fabrykacja pierników
3. Piernik krakowski. Przepis.
PIERNIKI ARTYSTYCZNE
Pierniki artystyczne to stylowy i ciekawy prezent, który może posłużyć jako dekoracyjny akcent aranżacyjny. W ramach spotkań i zajęć przygotowywane są:
- PIERNIKI FIGURALNE HISTORYCZNE
- PIERNIKI LUKROWANE
- PIERNIKI ZŁOCONE
- PIERNIKI SPERSONALIZOWANE
Zapraszam do kontaktu