„Kujawskie pierniki z ziemniakami” – piernikowy przepis z województwa kujawsko-pomorskiego
16 listopada 2018 roku na listę produktów tradycyjnych
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
zostały wpisane „kujawskie pierniki z ziemniakami”.
W opisie produktu czytamy, że są to: pierniki z ciasta korzennego oblane lukrem, o kształcie serduszka, gwiazdki lub kwiatka i wielkości ok. 5 cm. Ich kolor jest jasnobrązowy, a lukier ma kolor biały. Pierniki są miękkie.
Dodanie do ciasta piernikowego ziemniaków wpływało na zwiększenie ich pulchności i miękkości. Na Kujawach ziemniaki dodawano także do chleba, pączków, sernika. Jak czytamy w opisie tradycji: „Ziemniaczane pierniki znane są od ok. 60 lat i tradycja ich wypieku jest nadal żywa.” Wypiekiem tych smakołyków zajmują się pełne pasji Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w miejscowości Bronisław w gminie Dobre, które tworzą także zespół
Bronisławianki”
.
Kujawskie pierniki z ziemniakami – przepis:
Składniki:
• ziemniaki z własnej uprawy
• miód z lokalnej pasieki
• masło – najczęściej lokalna firma Lacpol z Piotrkowa Kujawskiego lub innych firm,
kiedyś stosowano masło własnej roboty z mleka z własnego gospodarstwa. Najlepsze
właściwości i walory smakowe posiada masło własnej produkcji. Obecnie się go nie
wyrabia, tylko stosuje kupione (najlepiej od lokalnych, mniejszych i sprawdzonych
producentów, aby zachować walory smakowe pierników)
• cukier, cynamon, kakao, soda – kupione w sklepie
• jajko z własnej hodowli kur
• mąka z lokalnego młyna w Dobrym – mąka z młyna jest sprawdzona, pochodzi z
przemiału ziarna zbóż uprawianych na żyznych czarnoziemach kujawskich. Wypieki z
tej mąki mają pożądaną konsystencję
• lukier: cukier puder (kupiony w sklepie)+woda
Wykonanie:
1. Kilka ziemniaków (4-5) które zostały z obiadu rozgnieść na gorąco tłuczkiem.
2. Miód – około 250 ml (szklanka) wlać do garnka, podgrzać do rozpuszczenia, dodać ¾
szklanki cukru – mieszać, aby się nie skrystalizowało.
3. Gdy cukier się rozpuści dodać ¾ kostki masła, rozgniecione ziemniaki i utrzeć na gładką masę.
4. Pozostawić do wystygnięcia.
Przesiać przez sitko ½ kg mąki oraz przyprawy sypkie (1 łyżka kakao i łyżeczka cynamonu,
1 łyżeczka sody).
5. Po wystygnięciu dodać mąkę, cynamon, kakao, sodę oraz 1 jajko. Ciasto wyrobić, zagnieść i rozwałkować. Z rozwałkowanego placka wycinać foremką ciastka.
6. Nagrzać piekarnik do około 180 stopni, wycięte ciastka ułożyć na blasze na papierze do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 10 minut.
7. Przygotować lukier rozpuszczając cukier puder w gotującej wodzie, tak aby lukier nie był za rzadki. Ciepłe pierniki polukrować.
Źródło:
Koło Gospodyń Wiejskich w Bronisławiu, gmina Dobre (powiat radziejowski)
Przepisy, zdjęcia i informacje ze stron:
oraz ze strony FB zespółu „Bronisławianki” Kujawsko-Pomorskie
Wpis powstał w ramach projektu: Pierniki w kujawsko-pomorskim. Regionalny szlak kulturowy zabytków oraz dawnych i współczesnych zwyczajów związanych z piernikarstwem.
Zadanie realizowane w ramach stypendium Marszałka Województwa Kujawsko-Pomorskiego.
stypendialnego Marszałka Województwa Kujawsko-Pomorskiego