![🍪](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t76/1/16/1f36a.png)
![🥔](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/tb0/1/16/1f954.png)
![dokument potwierdzający wpis pierników kujawskich na LPT](https://piernikarka.pl/wp-content/uploads/2021/02/154693069_375996453434501_3266001113535009326_n-224x300.jpg)
![💙](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t6c/1/16/1f499.png)
![❤](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t6c/1/16/2764.png)
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
zostały wpisane „kujawskie pierniki z ziemniakami”.
![📖](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t9e/1/16/1f4d6.png)
![](https://piernikarka.pl/wp-content/uploads/2021/02/153837039_375996526767827_1011186722304440783_o-300x126.jpg)
![👩🍳](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t53/1/16/1f469_200d_1f373.png)
Bronisławianki”
![](https://piernikarka.pl/wp-content/uploads/2021/02/154765921_375996480101165_2960435103260635438_n-269x300.jpg)
.
Kujawskie pierniki z ziemniakami – przepis:
Składniki:
![🥔](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/tb0/1/16/1f954.png)
![🍯](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/tfb/1/16/1f36f.png)
![🧈](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t46/1/16/1f9c8.png)
kiedyś stosowano masło własnej roboty z mleka z własnego gospodarstwa. Najlepsze
właściwości i walory smakowe posiada masło własnej produkcji. Obecnie się go nie
wyrabia, tylko stosuje kupione (najlepiej od lokalnych, mniejszych i sprawdzonych
producentów, aby zachować walory smakowe pierników)
![🥄](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t11/1/16/1f944.png)
![🥚](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t5d/1/16/1f95a.png)
![🌾](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t9d/1/16/1f33e.png)
przemiału ziarna zbóż uprawianych na żyznych czarnoziemach kujawskich. Wypieki z
tej mąki mają pożądaną konsystencję
![💧](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t42/1/16/1f4a7.png)
![](https://piernikarka.pl/wp-content/uploads/2021/02/155350244_375996503434496_6355623158003960305_n-300x168.jpg)
![👩🍳](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t53/1/16/1f469_200d_1f373.png)
1. Kilka ziemniaków (4-5) które zostały z obiadu rozgnieść na gorąco tłuczkiem.
2. Miód – około 250 ml (szklanka) wlać do garnka, podgrzać do rozpuszczenia, dodać ¾
szklanki cukru – mieszać, aby się nie skrystalizowało.
3. Gdy cukier się rozpuści dodać ¾ kostki masła, rozgniecione ziemniaki i utrzeć na gładką masę.
4. Pozostawić do wystygnięcia.
Przesiać przez sitko ½ kg mąki oraz przyprawy sypkie (1 łyżka kakao i łyżeczka cynamonu,
1 łyżeczka sody).
5. Po wystygnięciu dodać mąkę, cynamon, kakao, sodę oraz 1 jajko. Ciasto wyrobić, zagnieść i rozwałkować. Z rozwałkowanego placka wycinać foremką ciastka.
6. Nagrzać piekarnik do około 180 stopni, wycięte ciastka ułożyć na blasze na papierze do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 10 minut.
7. Przygotować lukier rozpuszczając cukier puder w gotującej wodzie, tak aby lukier nie był za rzadki. Ciepłe pierniki polukrować.
![](https://piernikarka.pl/wp-content/uploads/2021/02/147540887_359035501797263_6950839071484028064_n-300x300.jpg)
Źródło:
Koło Gospodyń Wiejskich w Bronisławiu, gmina Dobre (powiat radziejowski)
![👉](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t51/1/16/1f449.png)
oraz ze strony FB zespółu „Bronisławianki” Kujawsko-Pomorskie
![](https://piernikarka.pl/wp-content/uploads/2021/02/147351657_359035615130585_863975309328089277_n-300x300.jpg)
Wpis powstał w ramach projektu: Pierniki w kujawsko-pomorskim. Regionalny szlak kulturowy zabytków oraz dawnych i współczesnych zwyczajów związanych z piernikarstwem.
Zadanie realizowane w ramach stypendium Marszałka Województwa Kujawsko-Pomorskiego.
stypendialnego Marszałka Województwa Kujawsko-Pomorskiego