




Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
zostały wpisane „kujawskie pierniki z ziemniakami”.



Bronisławianki”

.
Kujawskie pierniki z ziemniakami – przepis:
Składniki:



kiedyś stosowano masło własnej roboty z mleka z własnego gospodarstwa. Najlepsze
właściwości i walory smakowe posiada masło własnej produkcji. Obecnie się go nie
wyrabia, tylko stosuje kupione (najlepiej od lokalnych, mniejszych i sprawdzonych
producentów, aby zachować walory smakowe pierników)



przemiału ziarna zbóż uprawianych na żyznych czarnoziemach kujawskich. Wypieki z
tej mąki mają pożądaną konsystencję



1. Kilka ziemniaków (4-5) które zostały z obiadu rozgnieść na gorąco tłuczkiem.
2. Miód – około 250 ml (szklanka) wlać do garnka, podgrzać do rozpuszczenia, dodać ¾
szklanki cukru – mieszać, aby się nie skrystalizowało.
3. Gdy cukier się rozpuści dodać ¾ kostki masła, rozgniecione ziemniaki i utrzeć na gładką masę.
4. Pozostawić do wystygnięcia.
Przesiać przez sitko ½ kg mąki oraz przyprawy sypkie (1 łyżka kakao i łyżeczka cynamonu,
1 łyżeczka sody).
5. Po wystygnięciu dodać mąkę, cynamon, kakao, sodę oraz 1 jajko. Ciasto wyrobić, zagnieść i rozwałkować. Z rozwałkowanego placka wycinać foremką ciastka.
6. Nagrzać piekarnik do około 180 stopni, wycięte ciastka ułożyć na blasze na papierze do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 10 minut.
7. Przygotować lukier rozpuszczając cukier puder w gotującej wodzie, tak aby lukier nie był za rzadki. Ciepłe pierniki polukrować.

Źródło:
Koło Gospodyń Wiejskich w Bronisławiu, gmina Dobre (powiat radziejowski)

oraz ze strony FB zespółu „Bronisławianki” Kujawsko-Pomorskie

Wpis powstał w ramach projektu: Pierniki w kujawsko-pomorskim. Regionalny szlak kulturowy zabytków oraz dawnych i współczesnych zwyczajów związanych z piernikarstwem.
Zadanie realizowane w ramach stypendium Marszałka Województwa Kujawsko-Pomorskiego.
stypendialnego Marszałka Województwa Kujawsko-Pomorskiego