„Sugar fairy tales” jest jedną z najbardziej ostatnio wyczekiwanych książek na temat współczesnej sztuki cukiernictwa. Jej autorka: Jowita Woszczyńska to uznana i utytułowana bydgoska artystka sugarcraftingu. W 2019 roku wykonała imponujący tort nawiązujący do polskiego dziedzictwa kulturowego. Za tę pracę dostała pierwszą nagrodę i tytuł mistrzyni świata na Cake Designers World Championship w Mediolanie. Na co dzień związana jest zawodowo z bydgoską Cukiernia Sowa.
W 2019 i 2020 roku spotkania i warsztaty z mistrzynią zorganizowały muzea w regionie m.in. Muzeum Toruńskiego Piernika – Muzeum Okręgowe w Toruniu, Muzeum Okręgowe im. Leona Wyczółkowskiego w Bydgoszczy oraz Żywe Muzeum Piernika. Cieszyły się dużą popularnością i wysoką frekwencją.
Książka „Sugar fairy tales” – to zaproszenie do świata Jowity Woszczynskiej, w którym za pomocą nawiązania do popularnych baśni, autorka wprowadza w zagadnienia sztuki dekoracji. Dzięki temu treści stają się przystępniejsze, a czytelnik – zarówno ten rozpoczynający swoją przygodę z cukiernictwem jak i ten specjalizujący się w niej – może znaleźć liczne źródła inspiracji…
Chciałabym zwrócić uwagę na wrażliwość mistrzyni na lokalne wątki i tradycje. W jej pracach pojawiają się odniesienia do polskiego dziedzictwa kulturowego, nie tylko w tematyce ozdób cukierniczych (figurki łowiczanki, postaci Fryderyka Chopina czy Mikołaja Kopernika, architektura toruńskich kamienic), ale także w stosowanych technikach.
W rozdziale dotyczącym baśni o Jasiu i Małgosi, motywem przewodnim jest piernik. Z tego ciasta wykonana jest imponująca chatka, w której dekoracji widzimy elementy kształtowane za pomocą drewnianych foremek. W kolejnej części książki artystka daje wskazówki jak korzystać z drewnianej formy figuralnej, mającej kształt katarzynki. Przywołuje przy tym tradycje wypieku słynnego specjału wspominając o Muzeum Toruńskiego Piernika w którym przechowywane są drewniane, historyczne formy piernikarskie. Te dawne tradycje piernikarskie przetwarza na współczesny, oryginalny język artystyczny, przy zastosowaniu nowoczesnych technik i trendów.
Jednocześnie dostrzegalne jest dążenie autorki by dotrzeć także do czytelników spoza Polski. Wydawnictwo jest dwujęzyczne. Baśnie doskonale znane nie tylko w europejskim kręgu kulturowym. Jowita wspomina we wstępie o ważnym etapie życia jaką był czas spędzony na emigracji, kiedy mieszkała z rodziną na wyspie Jersey.
Piękno, artyzm, mistrzostwo wykonania i wrażliwość widoczna w dziełach artystki zostały doskonale uchwycone w zdjęciach fotograficzki Ezo Oneir Beyond Reality, odpowiedzialnej za oprawę graficzną książki. Wysmakowana szatą graficzna jest wielkim atutem wydawnictwa. Do współpracy zaproszono także Marcina Ignaszaka, który jest autorem przepisów w książce.
Na okładce umieszczone są recenzje osób, autorytetów i mistrzów w zakresie sztuki cukiernictwa m.in. Kristiny Rado, Marty Hidalgo, Seon-Mee czy Pawła Małeckiego.
Patronat medialny objęły Przegląd Piekarski i Cukierniczy oraz Akademia Tortu, natomiast instytucjonalny muzea okręgowe w Bydgoszczy i Toruniu, gdzie będzie można nabyć książkę. Książkę wsparli sponsorzy m.in. Expo Sweet, Słodka Pasja – Akademia i Sklep Słodkich Dekoracji PAN Centrum Słodkiej Dekoracji Cukiernia Sowa Kitchen art.
Wyzwaniem dla kupującego może być dość wysoka cena, niemniej jakość wydania, a przede wszystkim treść osładzają poniesione wydatki.
Bardzo serdecznie polecam książkę i podróż do słodkiego świata Jowity Woszczyńskiej. Miałam przyjemność współpracować z artystką przy organizacji spotkań promocyjnych i warsztatowych. Wrażliwość, skromność a także talent i profesjonalizm mistrzyni sprawiały, że były to dla naszych gości wyjątkowe spotkania pełne pozytywnych emocji. Dziękuję także za przemiłą współpracę przy konsultacji rozdziału o piernikach figuralnych.
Wpis powstał w ramach projektu: Pierniki w kujawsko-pomorskim. Regionalny szlak kulturowy zabytków oraz dawnych i współczesnych zwyczajów związanych z piernikarstwem.