11 listopada

11 listopada przypada Narodowe Święto Niepodległości oraz wspomnienie Świętego Marcina
Narodowy Dzień Niepodległości i wspomnienie Świętego Marcina.
🎉Świętujemy także kulinarnie!

Na świąteczny obiad:
I danie: rosół z makaronem,
II danie: gęsina oprószona piernikową posypką, polska fasola z orzełkiem, grzyby.
Deser: rogale świetomarcińskie
Dekoracje: – naczynia z polskiej fabryki w Chodzieży
– ozdoby patriotyczne, wykonane samodzielnie na warsztatach muzealnych
– regionalny piernik: toruńska katarzynka – Fabryka Cukiernicza Kopernik
– piernik lukrowany z dekoracją kwiatową – Martyna Olszowa Durachta – posypka: Piernik Wrocławski
Obiady sprzyjają wspomnieniom rodzinnym. Dzisiaj usłyszałam opowieść o tym jak mój dziadek świętował 11 listopada 🙂
Życzę Wam samych radosnych chwil!

Więcej o patriotycznych tradycjach kulinarnych i wizycie Marszałka Piłsudskiego na Kujawach i Pomorzu: 1) Automobilem, pociągiem oraz statkiem przez Kujawy i Pomorze. Wizyta Józefa Piłsudskiego w czerwcu 1921 roku na ziemiach dawnego zaboru pruskiego.


Pierniki: św. Marcin z formy autorstwa Oldricha Kvapila z 2018 roku (Muzeum Toruńskiego Piernika, katarzynki toruńskie, lukier, pierniki Słodka Chatka- Piernikarnia Trzcińsko.