Serdecznie zapraszamy 18.11.2021 na kolejną odsłonę konferencji z cyklu „Turystyka kulinarna”

Tytuł konferencji
Tytuł konferencji
Konferencja turystyka kulinarna
Konferencja Turystyka Kulinarna. Od kilku lat spotykamy się dzieląc pasję do dziedzictwa kulinarnego i turystyki. Będę miała przyjemność wygłosić referat:
„Pierniki w kujawsko-pomorskim. Koncepcja utworzenia regionalnego szlaku kulturowo-
kulinarnego”.
Serdecznie zapraszamy online!
Szczegóły:
https://www.vistulahospitality.edu.pl/nauka-i-badania/konferencje/turystyka-kulinarna-tradycja-i-innowacyjnosc?fbclid=IwAR2IfzfkU0wcVkNJ3ekXFWO6Qg6Ypkevvd0_fU6NHDpA_C5UCYR_0OgD6PY
PROGRAM KONFERENCJI:
Dzień pierwszy 18.11.21 (czwartek) (wystąpienia 20 minutowe)
9.00 – początek konferencji
Otwarcie konferencji: dr inż. Piotr Dominik
Powitanie gości: Rafał Szmytke – Prorektor SGTiHVistula
Tomasz Kempka – Departament Marketingu. Polska Organizacja Turystyczna
Wprowadzenie do tematyki:
9.30 – 10.00 – dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek. Badaczka kultury kulinarnej,
dziennikarka, kierownik Food Studies na Uniwersytecie SWPS, autorka książek
Innowacyjność w służbie tradycji
10-cio lecie PSTK:
10.00 – 10.30 – dr hab. prof. AWF Poznań Karolina Buczkowska-Gołąbek. Prezes
Polskiego Stowarzyszenia Turystyki Kulinarnej
Partnerstwo tradycji i innowacji – na podstawie doświadczeń wyjazdowych Polskiego Stowarzyszenia Turystyki Kulinarnej
Blok I wystąpień:
10.30 – 10.50 – Żaneta Zatorska
Charakterystyka turystów kulinarnych – wstępne badania
10.50 – 11.10 – dr Małgorzata Buttitta, Dziennikarka i komentatorka, blogerka, autorka publikacji związanych z kulturą jedzenia Jak dawny autor kulinarny „nakręca” turystykę (Włochy i Polska)
11.10 – 11.30 – Ewelina Nycz. MBA. Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji
Podkarpacia „Pro Carpathia”, Politechnika Rzeszowska Idea szlaków ze szczególnym uwzględnieniem szlaków kulinarnych na przykładzie Szlaku Kulinarnego Podkarpackie Smaki
11.30 – 11.50 – Anna Kornelia Jędrzejewska. Muzeum Okręgowe im L. Wyczółkowskiego. Bydgoszcz Pierniki w Kujawsko-Pomorskim. Koncepcja utworzenia regionalnego szlaku kulturowo-
kulinarnego
11.50 – 12.10 – Konrad Chwedczuk. UPH Siedlce, PWS Biała Podlaska
Kuchnia góralska i jej znaczenie dla rozwoju turystycznego Południowej Polski na
przykładzie szlaku oscypkowego
12.10 – 12.30 – Andrzej Szumowski. Prezes Stowarzyszenia Polska Wódka
Spiritis Tourism – Polska Wódka elementem dziedzictwa i tradycji kultury
12.30 – 13.00 – PRZERWA OBIADOWA
Blok II wystąpień:
13.00 – 13.20 – prof. dr hab. Ewa Czarniecka-Skubina. SGGW
Tradycyjne i nowoczesne sposoby serwowania dań w gastronomii
13.20 – 13.40 – Konrad Chwedczuk. UPH Siedlce, PWS Biała Podlaska
Cukiernicze produkty regionalne i ich innowacyjność okiem nauczyciela i ucznia. Zachęta do podróży, wykorzystanie w dydaktyce szkolnej oraz jako narzędzie w zarządzaniu marką i popularyzacji regionu lubelskiego
13.40 – 14.00 – dr inż. Marlena Pielak, dr inż. Piotr Sałek. SGGW Wyroby cukiernicze – tradycja i innowacyjność
14.00 – 14.20 – dr Edyta Pijet-Migoń, dr Karolina Królikowska. WSB Wrocław
Turystyka winiarska na Dolnym Śląsku
14.20 – 14.40 – dr inż. Katarzyna Korzeń. EnoPortal.pl Enoturystyka jako ważna gałąź turystyki kulinarnej łącząca tradycje winiarskie z nowoczesnymi rozwiązaniami turystycznymi – rozwój i aktualny stan w Polsce
14.40 – 15.00 – Elżbieta Tomczyk-Miczka. Dziennikarka i podróżniczka. Autorka
innowacyjnych albumów poświęconych kulturze kulinarnej Polski i świata. Laureatka Nagrody Magellana za najlepszy przewodnik kulinarny. Youtuberka i założycielka kanału Pora na Seniora Ziemniak w badaniach. Wielkie badania nad małym ziemniakiem
15.00 – 15.20 – Paulina Graczyk. WSH Wrocław Dziedzictwo lokalnych produktów regionalnych a innowacyjność. Studium przypadku na przykładzie Dolnośląskiego Szlaku Piwa i Wina
15.20 – 15.40 – Monika Kucia. Kuratorka i reporterka kulinarna, ambasadorka polskich
produktów regionalnych na świat, organizatorka innowacyjnych wydarzeń kulturalnych, edukacyjnych i artystycznych z udziałem kulinariów Teatr kulinarny na festiwalu Nowe Epifanie
15.40 – 16.00 – Anna Poreda. UŁ Łódź
Kuchnia polska wgastronomii hotelowej – tradycja i innowacyjność
16.00 – 16.20 – dr Małgorzata Szymańska. UMSC Lublin Szlaki kulinarne jako element
rozwoju obszarów wiejskich Blok III wystąpień – /spotkania z praktykami/:
16.20 – 16.40 – Agnieszka Kuś. agnieszkakus.pl „Patrzę i jem”
Epoka od kuchni, czyli muzeum Józefa Piłsudskiego on-line
16.40 – 17.00 – dr inż. Marta Pisarek. KPU Krosno Jadalne kwiaty jako innowacyjny produkt kulinarny.
17.00 – 17.20 – Joanna Ochniak. Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni
Kierunki rozwoju gastronomii i turystyki kulinarnej na terenach wiejskich
17.20 – 17.40 – Bogdan Gałązka. UMK Toruń. Szef kuchni i restaurator, historyk jedzenia.
Rola rekonstrukcji historycznej w turystyce kulinarnej
17.40 – 18.00 – Maciej Barton. Ostoja Chobienice. Szef kuchni, badacz lokalnej tradycji kulinarnej Ostoja welness spa – miejsce z tradycją
18.00 – 18.20 – Marek Sosnowski. „Proszę zdrowie – wegański catering dietetyczny”
Wegański catering dietetyczny – innowacja i tradycja
18.20 -18.40 – Katarzyna Sobieska, Wojciech Błaszczyk, Nadbużański Dom
Nadbużański Dom – kuchnia w rytmie natury
Dzień II Konferencji – 19 listopada 2021
9.30 – 9.50 – Marta Siudak. Żywe Muzeum Obwarzanka. Kraków Żywe Muzeum Obwarzanka
9.50 – 10.10 – Wioletta Łabuda-Iwaniak. Narodowy Instytut Dziedzictwa
Europejskie Dni Dziedzictwa – smaki dziedzictwa
10.10 – 10.30 – Anna Przyłuska – Stołeczne Biuro Turystyki Kulinaria w promocji turystycznej Warszawy
10.30 – 11.00 – Hubert Gonera. Ambasador World Food Travel Association
Turystyka kulinarna w obliczu „New Green Deal” czyli jak innowacyjniej wykorzystać szanse nowej strategii „From Farm to Fork” UE dla rozwoju turystyki kulinarnej
11.00 – 11.45 – Aleksandra Chabiera. Główny specjalista ds zarządzania dziedzictwem.
Narodowy Instytut Dziedzictwa
Kotlet babuni sousvide, czyli algorytm udanej interpretacji tradycji kulinarnych
12.00 – 12.30 – Część warsztatowa – Aleksandra Chabiera Kotlet babuni sousvide, czyli algorytm udanej interpretacji tradycji kulinarnych – warsztat na wesoło