Początek lata i przepis na piernik z lawendą…
☀️ Piernik o smaku lata i wakacji?
👩🍳Ciekawy przepis na pierniki toruńskie z lawendą zaproponowała Wanda Zawadzka.
W książce „Kucharka Litewska” z 1892 roku (!), odnajdujemy taką recepturę:
„Do półpiąty kwarty miodu mocno zasmażonego, wlewać po trochu sporą
filiżankę spirytusu, mieszając za każdym wlaniem, aby się nie zapaliło.
Wsypać garstkę lawendy, łyżeczkę tłuczonego imbieru, pół kubka
ugotowanej i usiekanej pomarańczowej skórki, tyleż cytrynowej, trochę
anyżu, wymieszać dobrze i wlać do pięciu kwart mąki grubej żytniej
dobrze podprażonej w gorącym rądlu, wybić mocno łopatką, a skoro
ostygnie, miesić parę godzin rękami; potem wlać do form, maczając ręce w
piwie z miodem przegotowanem, tem samem piwem posmarować z wierzchu,
obłożyć cykatą i migdałami, a jak trochę podrosną, wstawić do pieca jak
na chleb wypalonego”.
📖 „Piernikowy przepisownik”, który napisaliśmy z Krzysztof Lewandowski , wyszczególnia składniki:
🍪 półpiąty czyli 4,5 kwarty miodu*
🍪 filiżanka spirytusu
🍪 5 kwart mąki grubej żytniej
🍪 garść lawendy
🍪 łyżeczka tłuczonego imbiru
🍪 0,5 kubka skórki pomarańczowej i cytrynowej
🍪 anyż
🍪 do ozdoby cykata i migdały, piwo
*Kwarta ok. 1kg lub litr
Smacznego!
Wydanie z 1913 roku, dostępne w Cyfrowej Bibliotece Narodowej Polona:
https://polona.pl/item/kucharka-litewska-zawierajaca-przepisy-gruntowne-i-jasne-wlasnem-doswiadczeniem,ODQzOTUy/260/#item
💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐