Pierniki a kuchnia regionalna województwa kujawsko-pomorskiego i szlak krajoznawczo-kulinarny „Niech Cię Zakole”.
![kwiatki jadalne katarzynka i konfitura jagnięca](https://piernikarka.pl/wp-content/uploads/2021/08/197282030_443371973363615_5320850400908852222_n.jpg)
Czy pierniki są elementem naszego regionalnego dziedzictwa kulinarnego? Kolejne projekty realizowane w naszym województwie podkreślają obecność pierników zarówno w dawniejszej jak i współczesnej kuchni. Korzenne ciasteczka występują nie tylko samodzielnie, ale także jako dodatki do innych potraw. Taką opcję w tym roku poleca nasz szlak krajoznawczo-kulinarny Niech Cię Zakole, który koncentruje się na prezentacji i popularyzacji mięs polskich ras rodzimych.
Realizowany przez szlak projekt, nosi nazwę:
Co z zagrody to na stole na hasło Niech Cię Zakole. Jest to cykl spotkań organizowanych w naszym województwie mający na celu:
(…)
„Wsparcie regionalnej marki turystyczno-kulinarnej „Niech Cię Zakole” w tworzeniu krótkich łańcuchów dostaw i wprowadzeniu do obrotu produktów wytwarzanych w oparciu o lokalny potencjał hodowlany rodzimych ras: gęsi Białej Kołudzkiej, merynos polski starego typu i świnia złotnicka pstra. (…)”.
![Przezentacja wyrobów z ras rodzimych w ramach projektu Co z zagrody to na stole na hasło Niech Cię Zakole.](https://piernikarka.pl/wp-content/uploads/2021/08/196227690_443371666696979_129166344806577924_n.jpg)
Piotr Lenart – kuchmistrz, kreator smaków, twórca i koordynator szlaku „Niech Cię Zakole” zaproponował produkt o nazwie „Konfitura jagnięca”, którą serwuje na przekrojonych ciasteczkach piernikowych. „Konfitura…” tworzona jest z jagnięciny suszonej i szarpanej, kujawskiego suszu owocowego „brzad” (z jabłek, śliwek i gruszek), do tego czosnek, cytryna i rozmaryn.
Smak jagnięciny połączonej ze słodkawym suszem oraz korzenną, pikantną nutą piernika tworzy ciekawe, intrygujące, a przede wszystkim smakowite zestawienie.
Bardzo zachęcam do przeżycia tego kulinarnego doświadczenia. „Konfiturę jagnięcą” można nabyć i wypróbować w domu, koniecznie w połączeniu z piernikami.
Piotr Lenart używa wypieków producenta Nadwiślańska Chata. Wskazuje także na możliwość samodzielnego wypieku pierników lub skorzystania z produktów toruńskich. Idąc tym tropem przygotowałam degustację konfitury w połączeniu z toruńską katarzynką (wersja wytrawna, bez czekolady) z Fabryka Cukiernicza Kopernik. Porcje udekorowałam kwiatami jadalnymi.
![Konfitura jagnięca w słoiku](https://piernikarka.pl/wp-content/uploads/2021/08/196951278_443371903363622_7774631836639205803_n.jpg)
Interesują mnie pierniki, ale dzięki temu, że występują one w powiązaniu z innymi produktami dowiaduję się także o wielu ciekawych zagadnieniach. Serdecznie zatem polecam odwiedzenie naszych miejskich targowisk: Frymark bydgoski – jarmark produktów eko, regionalnych i rękodzieła lub Wolny Jarmark Toruński, gdzie znajduje się wiele ciekawych, regionalnych, lokalnych wyrobów. Bardzo ważne jest także ich świadome wybieranie. Znajomość pochodzenia.
Projekt „Co z zagrody to na stole…” stwarza możliwość nie tylko degustacji i zakupu produktu, ale przede wszystkim zdobycia wiedzy na temat tego, że w Polsce mamy rodzime rasy hodowlane, a także tego jakie właściwości mają produkty tego pochodzenia. Warto podkreślić, że wspominane zadanie jest realizowane
” (…) w trzech tematach: edukacyjnym, wdrożeniowym i promocyjnym. Służą temu wybrane formy realizacji operacji, które są skierowane do podmiotów – ogniw krótkiego łańcucha dostaw, czyli hodowców/dostawców, restauratorów/przetwórców i odbiorców/konsumentów. (…)”.
![Stoisko "Niech Cię Zakole" na Frymarku Bydgoskim"](https://piernikarka.pl/wp-content/uploads/2021/08/196066549_443371373363675_5540323499750367328_n.jpg)
Zachęcam do tego by wybrać się na miejskie jarmarki, podejść do stoiska projektu „Co z zagrody…” spróbować smakowitych produktów i dań, a także posłuchać o znaczeniu ras rodzimych dla naszego lokalnego dziedzictwa kulinarnego. Piotr Lenart to prawdziwy gawędziarz, znający wiele ciekawych historii, a przy tym doświadczony praktyk, który podpowie jak korzystać z produktów rodzimych.
Polecam spróbowania „Konfitury jagnięcej”, koniecznie na pierniku!
![👣](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t89/1/16/1f463.png)
![🍪](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t76/1/16/1f36a.png)
![Konfitura jagnięca na pierniku](https://piernikarka.pl/wp-content/uploads/2021/08/196093766_443371290030350_8787887757416847434_n.jpg)
![Piotr Lenart - kuchmistrz i lansjer szlaku "Niech Cię Zakole" oraz Anna Kornelia Jędrzejewska "Piernikarka" i stypendystka](https://piernikarka.pl/wp-content/uploads/2021/08/194354266_443372010030278_4337007153204087180_n.jpg)
————————-
![❤](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t6c/1/16/2764.png)
![💙](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t6c/1/16/1f499.png)
![🍪](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t76/1/16/1f36a.png)
Pełna nazwa prezentowanego projektu to:
Plan operacyjny na lata 2020-2021 „Co z zagrody to na stole” na hasło „Niech Cię Zakole” kołudzka gęsina, z merynosa jagnięcina i złotnicka wieprzowina w lokalnej marce turystyczno-kulinarnej”
Projekt jest realizowany przez:
„Niech Cię Zakole”
Partnerami wydarzenia są:
Organizację pokazów i spotkań wspiera
Eko-sklep Dary Regionu, w którym można nabyć lokalne produkty, w tym konfiturę jagnięcą.
Dziękuję za miłą rozmowę Piotrowi Lenartowi i Współpracownikom.
![herb województwa kujawsko-pomorskiego](https://piernikarka.pl/wp-content/uploads/2021/02/147351657_359035615130585_863975309328089277_n.jpg)
![kujawy i pomorze logotyp](https://piernikarka.pl/wp-content/uploads/2021/02/147540887_359035501797263_6950839071484028064_n.jpg)
Wpis powstał w ramach projektu: Pierniki w kujawsko-pomorskim. Regionalny szlak kulturowy zabytków oraz dawnych i współczesnych zwyczajów związanych z piernikarstwem.