Piernikowy przepis z Krakowa
Piernik krakowski
Rozpuścić 0,5 kg miodu z 0,5 kg cukru i trochę zarumienić na blasze. Po ostudzeniu dać do tej mieszaniny przyrządzić 8 żółtek, oraz 3 łyżki oliwy, i ucierać przez godzinę. Następnie dać pianę ubitę z 8 białek, zaprawioną goździkami oraz amoniakiem do smaku. Dodać 2 łyżeczki proszku sody. Ciasto wymieszać z pół kg mąki pszennej, rozwałkować na grubość palca i piec na blasze, nie zaglądając, by piernik nie opadł (w dobrze nagrzanym piecu 3 kwadranse do godziny). Upieczony, póki jest ciepły, krajemy, lukrujemy i przysuszamy. Można go też przeciąć i przekładać marmoladą, ciąć następnie na kawałki i lukrować.
Kraków, woj. małopolskie
„Echo Krakowskie” R. 5, nr 348, z dnia 18.12.1950 r., s.4
Artykuł pt.: „Robiny w domu piernik na święta”, z cyklu „Nasze Rady dla gospodyń”.
Wpis zrealizowany w ramach stypendium twórczego pt: „Pierniki w Polsce. Śladami piernikarskiego rzemiosła” ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego.