7 lutego 1293 roku pojawiła się notatka
na temat “piperatas tortas facientes” wytwórców pieprznych ciast, wypieków, w
Świdnicy na Dolnym Śląsku. Tę archiwalną wzmiankę uznajemy za najstarszą
informację na temat piernikarstwa w Polsce. Do naszych czasów zachował się
jedynie późniejszy odpis z oryginalnego zapisu,
niemniej potwierdza on, że w Świdnicy piernikarze wypiekali pierniki. Do
dzisiaj w Muzeum Dawnego Kupiectwa, można oglądać relikty dawnych kramów kupieckich, na
których być może sprzedawano aromatyczne korzenie do ciasta piernikowego.
![](https://piernikarka.pl/wp-content/uploads/2019/10/bakery-1868396_960_720.jpg)
Dzisiaj mija dokładnie 726 lat od tego
wydarzenia.
Na tę okazję Slow Food Dolny Śląsk wraz z Artecubo przygotowało wydarzenie pt.: Artystyczny Warsztat i Kiermasz Piernikarski na
726-lecie.
Jeżeli masz chęć posmakowania rękodzielniczych pierników, bądź szukasz oryginalnych prezentów lub podarunków – koniecznie odwiedź dzisiaj Wrocław.
Jeżeli chcesz zdobyć ciekawe informacje na temat tradycji i historii dolnośląskiego piernikarstwa lub doświadczyć procesu wyrabiania pierników z ceramicznych form, zapisz się na warsztat prowadzony przez Anię Rumińską -lidera convivium.
![](https://piernikarka.pl/wp-content/uploads/2019/10/slow-food-dś-575x1024.jpg)
Wszystkim zaprzyjaźnionym piernikarskim badaczom, edukatorom, pasjonatom i smakoszom życzę udanego świętowania!
…a za tydzień, z okazji Walentynek w
Toruniu będzie miał miejsce:
Wernisaż wystawy „Od piernikarza do fabrykanta”
dokładnie w 7. rocznicę powołania pierwszego w Polsce działu muzealnego,
specjalizującego się w badaniach nad piernikarstwem czyli Działu Historii
Toruńskiego Piernikarstwa – którego siedzibą jest Muzeum Toruńskiego Piernika
![](https://piernikarka.pl/wp-content/uploads/2019/10/50309913_2250735025184222_1688496234131619840_n.jpg)