






Mikołaj Kopernik (1473-1543) – wybitny astronom, lekarz, ekonomista, który opuścił Toruń w wieku 18 lat. Udał się na studia do Krakową, a następnie do Włoch (Ferrara, Padwa, Bolonia). Lata życia spędził na Warmii m.in. w Olsztynie, Lidzbarku Warmińskim i Fromborku, gdzie dokonał swoich wiekopomnych odkryć.




Często interesuje nas to jak wyglądały codzienne aspekty życia sławnych osób. Wystawa, zorganizowana w piwnicach domu należącego onegdaj do rodziny Koperników, wprowadza nas w klimat dawnej kuchni.
Na niewielkiej stosunkowo przestrzeni zbudowano interesującą aranżację, pozwalającą zapoznać się z poszczególnymi zagadnieniami, m.in.:
– jak wyglądała kuchnia na przełomie XV/XVI wieku
– jak przyrządzano posiłki i z jakich składników
– jakich naczyń i narzędzi używano
– co jadano w Toruniu, Krakowie, Włoszech i na Warmii
– jak wyglądały przepisy kulinarne w tym czasie
– jak zachowywano się przy stole




Niezwykle intrygującymi eksponatami są
zachowane składniki, służące niegdyś do przygotowywania posiłków np. elementy roślinne i jajka z czasów średniowiecza, pozyskane w czasie prowadzonych badaniach archeologicznych. Jak wspomina kuratorka wystawy prawdziwą gratkę stanowi „mięso znalezione we wraku statku Miedziowiec, który zatonął w Zatoce Gdańskiej w XV wieku”.



Na wystawie odnajdziemy także wątki piernikarskie. Możemy dowiedzieć się jak dawniej pieczono pierniki, kto je wypiekał w Toruniu oraz jakie przyprawy korzenne znano.
Wśród przepisów znajdziemy krzyżacką recepturę z XV w. na „kurę na czarno”. Warto dodać, że to ten przepis, pod kierunkiem prof. Jarosława Dumanowskiego łamał Karol Okrasa.
Niektórzy pamiętają także, że w tym miejscu znajdowała się wystawa pt.:”Świat toruńskiego piernika” -będąca pierwszą stałą muzealną ekspozycją prezentującą dziedzictwo materialne i niematerialne związane z lokalnym piernikarstwem.





Pod tym ostatnim linkiem znajdziecie przepis na kurę z piernikiem 🙂